Ekologický a ekonomický zdroj tepla

Zahradnická firma se v roce 2010 rozhodla rozšířit svoji podnikatelskou činnost. V Milenovicích proto koupila nemovitost, kterou následně rekonstruovala, aby zde mohla vzniknout pěstitelská pálenice. Klíčem k úspěchu a spokojenosti zákazníků je především kvalitní kotel. Proto byl pro firmu v Milenovicích na zakázku navržen a postaven speciální dvouplášťový destilační kotel, který destilovaný rmut ohřívá přes vodní lázeň. Díky tomu nedochází k připalování. Třípatrová kolona je ovšem velmi náročná na spotřebu energie, takže majitelé dlouho řešili, jaký způsob vytápění zvolit. Elektřinu nebo plyn? Hlavní slovo měla ekonomika provozu, a proto zvítězil plyn. Je pravda, že v případě elektřiny by nevznikaly žádné ztráty, ale nákladově by se jednalo skoro o dvojnásobek. Navíc tu byl ještě jeden faktor, a to, že z provozu kotle je k dispozici velké množství odpadního tepla, které se v případě plynového kotle účelně využilo na vytápění budovy. Jenže v místě nebyla přípojka zemní- ho plynu.

Kapalný LPG vysoké kvality

Image

Firma si nakonec sjedna- la smlouvu se společností TOMEGAS, která je tradičním dodavatelem kapalného propanu. „Smlouvu máme neomezenou a každý rok jednáme o ceně dle aktuální situace, což je pro nás docela výhodné. Mnohdy nám z firmy volají sami, že je ideální doba na nákup plynu, a pokud máme zásobník poloprázdný, nabídku využijeme,“ vysvětluje v této souvislosti Ing. Marek Fučík, majitel firmy. V létě je například plyn levnější než v zimě. V loňském roce, ve kterém byla extrémně bohatá sezóna na ovoce, se spotřebovaly tři plné zásobníky propanu, což představovalo přibližně 10 tisíc litrů pálenky. „V našem podnikání je velmi důležitá kvalita plynu. Podle našeho kotle si můžete řídit hodinky. Když naložíme vsádku, máme kotel za hodinu nahřátý a za dvě hodiny je vydestilováno. Jednou jsme zkusili jiného dodavatele a destilace byla o dvacet minut delší, což je na nákladech hodně poznat,“ dodává Ing. Marek Fučík. Bonusem je bezstarostnost a nezávislost. „Neřešíme žádné plynoměry, jen si objednáme doplnění zásobníku a vše máme pod vlastní kontrolou. Asi bych neměnil, ani kdyby v obci za- vedli přípojku na zemní plyn,“ uvedl dále.

Image

Dodavatelem je TOMEGAS

Vytápění kapalným propanem, jak je patrné ze zkušeností pěsti- telské pálenice, je nejen ekonomické, ale rovněž ekologické, což je v dnešní době velký přínos. Přitom výhřevnost propanu je vysoká ve srovnání s ostatními palivy. Společnost TOMEGAS kapalný plyn nejen dodává, ale rovněž se stará o veškerý potřebný servis. Zákazník si může zásobník koupit nebo pronajmout. Na výběr je několik velikostí, jejichž volba závisí na konkrétní spotřebě. Instalace je přitom velmi jednoduchá. Regulace provozu je plně srovnatelná s jiný Kapalný propan má výhodu snadné manipulace
a skladování Foto archiv firmy mi zdroji energie. Vytápění kapalným propanem je výhodné především tam, kde neexistuje přípojka na zemní plyn. Další informace můžete načerpat na webových stránkách společnosti TOMEGAS.

Image
Jsme 100% česká rodinná firma s více než 25 letou historií.